неделя, 23 декември 2012 г.

Печени дюли с мед и орехи

Утре е Бъдни вечер!По традиция на този празник се сервират само постни ястия.Ето и една много лесна идея за десерт, който ще се впише перфектно на трапезата:


Необходими продукти:
2 дюли
5-6 с.л. захар
8 с.л. мед
орехи за поръсване
1 пръчица канела

Начин на приготвяне:
    Измийте добре мъха от дюлите.Нарежете всяка една от тях на четири парчета и ги изчистете от семенната част.Наредете парченцата в малка тава и ги залейте с два пръста вода.Сложете пръчицата канела във водата, поръсете парченцата със захар и пъхнете тавата в предварително загрята фурна на 200 *C.Печете около 50 мин., като от време на време поглеждате да не е извряла водата.Ако е извряла, долейте още докато дюлите омекнат добре и получат лек загар.Може да проверите дали са омекнали като леко ги натиснете с пръст.Проверете всички парчета, защото в зависимост от зрелостта на дюлята може да се окаже, че някои парчета са омекнали, а други още са леко твърди.Ако се получи така, извадете готовите парчета и оставете останалите още малко във фурната.Оставете парченцата да се охладят.При сервиране полейте всяко от парченцата с по 1 с.л.мед и сироп от тавичката (ако е останал).Отгоре ги поръсете с орехи.

Съвет: За още по празнично настроение може да поръсите крайщата на чинията за сервиране с пудра захар и да сложите близо до всяко парче по една малка клонка от елхичка.

0 коментара:

Публикуване на коментар