петък, 28 декември 2012 г.

Постно кисело зеле с ориз

През зимата най-обичам да похапвам кисело зеле във всичките му разновидности.Ето рецептата за постно зеленце с ориз.Вкусно и лесно приготвяне.






Необходими продукти:

1/2 голяма зелка
3 ч.ч. ориз (чаша от 150 мл.)
9-10 с.л. олио
5 щипки червен пипер
3 щипки сол
1 1/2 щипка захар

Начин на приготвяне:

    Нарежете зелето на ситно, като отстраните твърдите части на листата.Поставете нарязаното зеле в тенджера и го залейте с вода.Оставете го да ври 1 час като периодично проверявате да не е извряла водата и ако е намаляла я допълвайте.След като зелето се свари, изсипете при него ориза, който предварително сте измили и отцедили.Оставете го да ври, като допълвате тенджерата с вода, за да не загори оризът.Добавете олиото, червения пипер, солта и захарта.За да стане зелето хубаво има една малка тайна - трябва да е по-мазно.Това се отнася и за сърмите.След като оризът е почти готов, изсипете цялото ястие в тава и го запечете във фурна.Ако водата е извряла долейте още, за да не стане ястието сухо.Преди да извадите ястието от фурната проверете ориза дали се е сварил.

Съвет:За още по-добър вкус на ястието може да го поръсите с черен пипер или лют червен пипер, а може да добавите люти чушки като гарнитура :).Поднесете ястието с препечени филийки.


0 коментара:

Публикуване на коментар