сряда, 27 юни 2012 г.

Тиквичките

Знаете ли, че:



    Градинските, или готварските тиквички, наричани още сакъзки, се използват за храна в техническа зрелост. Те съдържат 95% вода, 0,8-1% азотни вещества, 5,75% безазотни екстрактни вещества, 0,95% целулоза, 0,69% пентозани, 0,5% минерални соли.
   По хранителна стойност се изравняват с краставиците. Те съдържат малко количество захари, от които съвсем малка част е захарозата, значително количество растителни инсулиноподобни вещества, поради което са ценна храна за болни от захарна болест.
   Тиквичките са богати на минерални соли, без които обмяната на веществата в организма е немислима. В по-голямо количество съдържат фосфорни и калиеви соли, калций, магнезий, манган, желязо, мед, сяра и хлор, а също така и микроелементите молибден, титан, арсен, алуминий, литий, цинк и др.
   Органичните киселини в тиквичките са в много малко количество, поради което са отличен хранителен и диетичен продукт при лечебното хранене на болни от бъбречни заболявания.
   Тиквичките са богати на каротин (провитамин А) и някои витамини от групата B. В прясно състояние се запазват не повече от 2 до 4 дни при обикновени условия, а в хладилник – до 20 дни, поставени в добре затворена кутия или в найлонов плик.
  Диетолозите направо "свалят шапка" на тиквичките. Що се отнася до килокалориите, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал.   Благодарение на изброените им качества тиквичките трябва задължително да влизат в нашето меню. Те са чудесен начин за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и за подобряване на работата
на стомашно-чревния тракт. Освен това тиквичките са чудесен диетичен продукт. Препоръчват се при болести на стомаха, дванадесетопръстника, жлъчния мехур, при затлъстяване, хипертония,малокръвие и сърдечносъдови заболявания.
  В тиквичките има по-малко вода, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли, затова пюрето от тиквички е едно от първите, които може да влязат в менюто на малките деца и бебетата. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Алергията към този зеленчук е изключително рядка.
  Не се препоръчва прекаляването с тиквички при бъбречни заболявания, които са свързани със затруднено извеждане на калия от организма.

Ако ви е харесала статията, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар