петък, 18 април 2014 г.

Великденски курабийки/Обикновени курабии със стафиди и ядки

Необходими продукти за около 25-30 бр.:
4 сурови яйца
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1-2 ванилии или 1 есенция от лимон, ром и т.н.
1 с.л. настъргана лимонена кора
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно - колкото поеме, около 600-700 гр. (тестото трябва да е меко и да не се лепи по пръстите)
2 с.л. стафиди
25-30 бр. бадеми или орехи
1 жълтък за намазване +1 ч.л. прясно мляко
захар за поръсване

Начин на приготвяне:
   В купичка затоплете млякото и добавете содата.Покрийте купичката с кърпа и оставете сместа да шупне.В дълбока купа разбийте яйцата със захарта.Добавете олиото, ванилията/есенцията, настърганата кора от лимон и шупналата вече смес.Разбъркайте добре и постепенно започнете да добавяте брашно.Омесете меко тесто, което не лепне по пръстите.Добавете стафидите.Месете докато стане гладко и лесно за работа тесто.(Може да изглежда сложно, но тестото се приготвя много лесно за 10 мин.)
   Накъсайте тестото на малки топчици (имайте предвид, че при печене тестото увеличава обема си).
     Сложете хартия за печене в тавичка.Наредете топчиците така, че да има поне 2 пръста място между тях, за да не слепнат една за друга при печенето.Аз лично ги направих на два пъти.Намажете курабийките с разбъркания жълтък и млякото.Поръсете ги със захар и набодете в средата на всяка по един бадем или половин орех.
  Печете в предварително загрята фурна отгоре и отдолу на 170-180*C до зачервяване.Внимавайте да не загорите отдолу курабийките.От време на време взимайте по една от курабийките и я проверявайте отдолу.Ако е леко запечена преместете функцията за печене само отгоре до получаване на златиста коричка.Оставете вече изпечените курабийки да изстинат напълно.

Съвет:Консумирайте курабийките непосредствено след изстиването им или ги оставете за няколко дни в найлонови торбички или в кутии за сладки.Колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.

   


0 коментара:

Публикуване на коментар