сряда, 26 декември 2012 г.

Пълнена тиква с жито и сушени плодове

Тази тиква става много лесно, много е вкусна и ефектна!






Необходими продукти за 2 малки тикви (от около 800-900 гр.):
200 гр. жито
1 ч.ч. сушени кайсии
1 ч.ч. сушени смокини
1 ч.ч. сушени червени боровинки
1 ч.ч. ошав
1 1/2 ч.ч. нарязани на едро орехи
14  с.л. мед
1-2 щипки канела

Начин на приготвяне: 
     Сложете житото в тенджерка и го варете около 50 мин., след което го изцедете от водата.В дълбока купа нарежете на малки парченца всички сушени плодове.Към тях добавете житото, орехите, канелата и 6 с.л. мед.Разбъркайте сместа.Изрежете капачета на тиквите, почистете ги  от семките и ги измийте добре.Напълнете ги с приготвената смес до горе.След като са вече напълнени сложете върху плънката на всяка от тиквите по още 3-4 с.л. мед, без да разбърквате.Сложете капачетата на тиквите, покрийте една голяма тава с хартия за печене и ги наредете отгоре, след което ги пъхнете в предварително загрята фурна на 150*C.Добре е да сложите такава хартия, тъй като няма да ви се наложи да търкате тавата, след като тиквите пуснат сока си.Ако искате тиквите да станат по-бързо нагласете фурната на най-високата температура, а ако искате да стане по-бавно (което е за предпочитане) нагласете фурната на 150*C с вентилатор.Така тиквите ще бъдат готови след около 3 часа.Когато тиквата омекне и хване златиста коричка значи е готова.Проверявайте периодично дали е готова, тъй като различните фурни пекат различно.Ако се питате защо не се слага вода в тиквите, ще ви отговоря, че самата тиква пуска сок и така се постига сочността на плънката.Може да сложите каквито искате сушени плодове, но е важно да са сушени, тъй като пресните ще се кашнат.

Съвет:След като тиквите са изпечени и са изстинали може да ги поръсите с пудра захар.Сервирайте тиквите  като ги нарежете на резенчета.


 





0 коментара:

Публикуване на коментар