четвъртък, 16 август 2012 г.

Здравословна леща без запръжка

Необходими продукти:
250-300 гр. леща
2 големи моркова
1 глава лук
1 голяма сурова чушка
3-4 скилидки чесън
сол
червен пипер
олио
чубрица

Начин на приготвяне:

     Изчистете лещата и я сложете в тенджера.Залейте я с малко вода, колкото да бъде покрита.Оставете лещата да поври, за да си пусне червеникавия цвят, след което я отцедете от водата и я залейте с нова чиста вода.Върнете тенджерата на котлона.Нарежете морковите, чушката и лука и ги изсипете в тенджерата с леща.Варете докато зеленчуците омекнат и лещата набъбне.Добавете обелените и нарязани скилидки чесън, сол, олио, червен пипер и чубрица.Оставете за още 5-7 мин. на котлона.
      Ако обичате по-гъста леща не слагайте много вода.Ако обичате по-пикантни храни сложете малко червен лют пипер или стрита люта чушка.За по-добър вкус на лещата сложете малко повече олио и червен пипер.Ако лещата е станала много рядка и искате да я сгъстите може да направите гъста кашичка от брашно и чорбичка от лещата, след което да я изсипете в тенджерата и да разбъркате добре.

5 коментара: