вторник, 2 октомври 2012 г.

Грис халва с бадеми и стафиди


Необходими продукти:

2 ч.ч. грис
4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. смлени бадеми
сок от 1 лимон или няколко капки лимонена есенция
1 ч.ч. зехтин
1-2 ч.л. канела
3 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

     Смесете захарта с водата и ги сложете на среден огън за 10-15 минути докато се посгъсти сиропа.Прибавете сока от лимона /лимонената есенция/ и свалете от огъня.Запечете бадемите в тиган без мазнина.В голяма тенджера загрейте зехтина.Започнете да добавяте гриса като непрекъснато разбърквате с шпатула.Пържете около 10 мин. на средна топлина докато гриса покафенее и не забравяйте да разбърквате непрекъснато.Прибавете бадемите и стафидите и разбъркайте.Добавете канелата.Постепенно започнете да добавяте и горещия сироп като непрекъснато разбърквате докато се поеме напълно сиропа и сместа стане гъста и плътна.Отстранете от огъня и разстелете сместа в тавичка.Поръсете с канела на прах.

Съвет:При сервиране може да поръсите със смлени орехи.

0 коментара:

Публикуване на коментар