понеделник, 29 октомври 2012 г.

Мусака с кайма






Необходими продукти за 8-9 порции:

12-13 средно големи картофа
500 гр. кайма
2 моркова
1 глава кромид лук
300 мл. доматен сок
4 с.л. олио (може и малко повече, ако каймата е по-суха, хубавата мусака трябва да бъде малко по-мазничка :) )
сол
чубрица
черен пипер
червен пипер

За заливката:
2 сурови яйца
1 кисело мляко
5-6 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

    Обелете и нарежете морковите и картофите на кубчета.Изсипете ги в голяма тава и добавете вода, колкото да ги покриете, за да не покафенеят картофите докато приготвяте каймата.Обелете и нарежете на ситно лука и го изсипете в тиган с нагорещено олио.След като се запържи до златисто добавете каймата и с помощта на шпатула я раздробете на ситно.Запържете каймата и добавете сол, черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус.Аз лично слагам малко повече червен пипер, за да даде цвят на цялото ястие.Добавете малко вода и оставете да поври, след което добавете и доматения сок.Оставете соса да поври още 10 мин., след което го изсипете върху отцедените от водата картофи и моркови.Разбъркайте добре и добавете чиста вода, колкото да покриете ястието.Печете във фурна на максимална температура, като не забравяте да разбърквате и доливате вода, ако е необходимо, до сваряването на картофите и морковите.След като картофите омекнат и водата изври залейте ястието с яйчената заливка, която може да приготвите като разбиете двете яйца с киселото мляко и добавите брашното.Трябва да стане като смес за палачинки.Разстелете я върху цялата мусака и я запечете до зачервяване.Ако желаете може да настържете и малко кашкавал върху заливката.

Съвет:За по-добър вкус на ястието го сервирайте с няколко лъжици кисело мляко.

0 коментара:

Публикуване на коментар