четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Мини хлебчета със слънчоглед и ленено семе






Необходими продукти:

Около 1кг брашно
2 пакетчета суха мая (от по 7гр.)
450 мл прясно мляко
(10гр.) 1 супена лъжица захар
(5гр.) 1/2 супена лъжица сол
 40 гр. разтопено краве масло

Начин на приготвяне:

      В дълбока купа изсипете млякото и го стоплете в микровълнова фурна, след което го извадете и изсипете маята и захарта вътре.Покрийте купата с кърпа и изчакайте 10-15 мин., за да може маята да се разтвори и шупне.Докато чакате маята да се разтвори, в друга дълбока купа пресейте брашното и направете кладенче.В него изсипете солта и разтопеното краве масло.Добавете и сместа от мая, прясно мляко и захар и започнете да месите.Добавете и слънчогледа в тестото.Ако в началото ви се разтроши много тестото, добавете малко вода.Тестото трябда да стане твърдо.След като замесите тестото го оставете да втаса на топло за около 20-30 мин.Невтасалото тесто заема 1/2 от купата, а когато втаса заема цялата купа.
       Когато тестото втаса го разделете на топки и ги омесете.Наредете ги в намаслена тавичка и ги поръсете с ленено семе.Печете хлебчетата в умерена фурна до зачервяване.
      След като хлебчетата са готови ги извадете от фурната, напръскайте ги с малко вода и ги завийте с кърпа.Така трябва да престоят около 10 мин.

Съвет:Ако желаете при сервиране хлебчетата да са топли и пухкави е добре да не правите цялото тесто наведнъж, а да направите само част от него, а останалото да сложите в хладилника, без да го оставяте да втасва.В хладилника тестото може да престои до 12 часа.

0 коментара:

Публикуване на коментар