250 гр. брашно от лимец
250 гр. брашно от ръж
1 пак. суха мая
300 мл. вода
2 щипки сол
2 с.л. зехтин
1 щипка кафява захар
1 щипка мерудия
Малко ръжено брашно за доизмесване
За поръсване и омесване:
Маково семе, ленено семе, слънчоглед, тиквено семе и т.н.Може и натрошени ядки.
Начин на приготвяне:
В купа смесете двата вида брашно.Добавете останалите продукти и замесете тесто.Може да добавите слънчогледа и тиквеното семе още при месенето, а след като оформите хляба да поръсите с маково или ленено семе.
Вариант 1:Ако желаете да направите хляба веднага оставете тестото да втаса на топло, т.е. да удвои обема си.След това оформете хляба по желание върху тавичка, покрита с малко олио и брашно и отново го оставете да втаса.Поръсете хляба с малко ръжено брашно преди печене.
Един лесен трик ще споделя:Ако нямате много време да втасва тестото го сложете в микровълнова фурна за 20-30 секунди и после го покрийте с кърпа.Така ще втасва много по-бързо.
Вариант 2:Може да направите тестото още от вечерта и да го сложите увито във фолио в хладилника.На сутринта го размесвате отново, правите трика с микровълновата или в обикновена фурна на 50*С, покрито с кърпа, изчаквате го да втаса, оформяте върху тавичка покрита с малко олио и брашно и печете на 180*С първо отдолу, а като се надигне хлябът - отгоре и отдолу за около 40 мин.Може да проверите хляба с клечка за зъби, ако след набождането на хляба клечката излезе суха, значи е готов.
Оставете хляба да изстине върху решетка.
0 коментара:
Публикуване на коментар