събота, 14 юли 2012 г.

Зеленчуково пюре за малки и големи

В сезонa на стомашно-чревните разстройства и летните вируси ви предлагам една идея как да разнообразите храненето на малкото ви детенце, ако е хванало някой от неприятните вирусчета.


Необходими продукти:

2 картофа
1/2 сурова чушка
1 морков
70-80 гр.  краве сирене
зехтин
лимон

Начин на приготвяне:
  
      Сложете плочката сирене във вода за около 30 мин., за да се обезсоли.
    Обелете картофите и моркова и ги нарежете на кубчета.Почистете чушката от семките и също я нарежете на кубчета.Сложете зеленчуците в тенджера и ги залейте с вода.Варете зеленчуците докато омекнат.
    Отцедете водата от вече готовите зеленчуци и ги пасирайте.Ако нямате пасатор може да използвате вилица, но така има вероятност  част от люспите на чушката да останат цели и да раздразнят коремчето на детето.
     След като пасирате зеленчуците добавете сиренето като го натрошите.Към пюрето добавете и 3-4 капки зехтин.Добре е да изцедите и малко сок от лимон, тъй като той съдържа витамин C, който е много важен за по-бързото възстановяване на нормалните процеси в организма на детето.
     Ако пюрето ви се струва много безсолно може да добавите и съвсем малко сол.

 Закачка: За да развеселите малкото съкровище ви предлагам да му направите весели препечени филийки като използвате метални формички за сладки или за пластелин.
Вземете една филийка и сложете формичката отгоре, натиснете и отстранете частта от хляба, която остава извън формата.Отстранете металната формичка и сложете фигурката от хляб в тостера или във фурната, за да се препече.

Съвет: За да бъде още по украсено ястието може да нарежете суров морков на шайби и да ги наредите около пюрето, за да се получи цветенце.

0 коментара:

Публикуване на коментар