понеделник, 16 юли 2012 г.

Съхраняване на подправките в свежо състояние

Знаете ли, че:



Има няколко начина за съхранение на подправките в свежо състояние за по-дълго време.Всички обичаме свежи зелени пресни и силно ухаещи подправки, но на никой не му харесва, когато тези подправки започнат да увяхват след ден-два.Ето няколко идеи как да запазите подправките свежи и да ги използвате дори и в студените зимни дни:

- В хладилника можем да ги запазим около седмица свежи, ако ги завием в хартия (вестник) – магданоз, копър, джоджен може да имаме така под ръка
- В буркан, в който редим ред подправки, ръсим сол, подправки – така се запазват по-дълго време – около месец копърът или магданозът ще останат свежи
- По-големи количества подправки можем да ги измием, подсушим и да нарежем. Разпределяме в торбички и съхраняваме във фризера. Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови торбички. Може да ги нарежем на ситно преди да ги добавим в ястието. Запазват се свежи кат цвят и аромат и издържат поне 3 месеца и повече
- Във вид на песто. Песто може да се приготви от босилек, от магданоз - за да ги запазите по този начин нарежете подправките и смесете със зехтин (олио) в съотношение 2:1. Блендирайте и сложете в малки пластмасови кутии и съхранявайте във фризера. Когато ви е необходимо, извадете песто от фризера, добавете още малко олио, лимонов сок или оцет, ядки по избор и блендирайте до желаната гъстота. Може да приготвите песто и да го съхранявате в буркан в хладилника около 2 седмици.

- Във фризера във вид на кубчета. Нарежете подправките на ситно и ги разпределете във формички за лед. Долейте с вода или бульон и ги замразете. След това ги извадете, подредете ги в пакет и ги съхранявайте до няколко месеца във фризер.

- Ароматно масло може да приготвите като измиете, нарежете подправките и ги смесите с меко краве масло. Оформете в малки форми и увийте във фолио. Така при готвене ще имате свежи подправки. Магданозено масло може да се използва в много рецепти, за намазване на филийки, при правене на кифлички и хляб. За него са ви необходими 1 връзка магданоз, скилидка чесън и около 50 г краве масло.
Може да приготвяте и различни комбинации от подправки в зависимост от вашите предпочитания.
Надявам се статията да ви бъде полезна :)

снимката е изтеглена оттук: http://www.bela.bg/page=inner_page&page_id=62&article_id=1000216&sub_page=5

0 коментара:

Публикуване на коментар