събота, 2 ноември 2013 г.

Мусака с кус-кус, пилешко месо и млечен сос

Необходими продукти:
500 гр. кус-кус (най-добре е да е с яйца)
650 гр. пилешко филе
6 малки стерилизирани краставички
8-9 черни безсолни маслини
650 мл. прясно мляко
200 мл. вода
сол
черен пипер

За заливката:
2 сурови яйца
10 с.л. кисело мляко
5 с.л. бяло брашно
30 гр.кашкавал (по желание)

За соса:
1 кофичка кисело мляко
2 с.л. майонеза
1 голяма скилидка чесън
сол

Начин на приготвяне:
    Нарежете месото на кубчета и го запържете в тиган със силно сгорещена мазнина.Добавете и маслините, на които предварително сте махнали костилките и сте ги нарязали на едри парченца.
   Сложете суровия кус-кус в тава и добавете месото с маслините.Нарежете краставичките на кубчета и ги добавете към кус-куса.Разбъркайте добре.Добавете млякото и водата и овкусете със сол и черен пипер.Печете ястието в предварително загрята фурна на 275*C отгоре и отдолу без вентилатор.Разбърквайте ястието периодично, за да не се слепне кус-кусът и да стане на бучки.Когато кус-кусът се свари и водата почти е извряла, залейте ястието с получената смес от продуктите описани по-горе (продуктите за заливката, които сте смесили и разбъркали до получаване на хомогенна смес).Отгоре настържете кашкавала.Печете ястието само отгоре до получаване на златиста коричка.
    В купа разбийте киселото мляко с майонезата.Добавете стритата скилидка чесън и сол на вкус.

Съвет:Поднесете ястието леко охладено, като не го заливате със соса, а го сервирате отделно.Украсете със стрък пресен магданоз или копър.


0 коментара:

Публикуване на коментар