неделя, 3 ноември 2013 г.

Бързи царевични питки/Питки с царевичен грис

Необходими продукти:
3 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл кисело мляко
150 гр. краве масло
1 ч.ч бяло брашно
1 ч.ч. царевичен грис
2 ч.л бакпулвер
100 гр. краве сирене (може и малко повече)
1 ч.л сол
1 с.л. захар
слънчоглед, тиквени семки, маково семе - за поръсване
по желание  - чубрица, мащерка, розмарин

За замесването на тестото:
9-10 с.л. бяло брашно
3-4 с.л. царевичен грис

Начин на приготвяне: 
     В дълбока купа разбъркайте яйцата.Отделете съвсем малко от яйчената смес за намазване на питките отгоре.Към останалото количество яйчена смес добавете киселото мляко смесено с бакпулвера.Добавете и прясното мляко и разтопеното масло.
    В друга купа смесете бялото брашно, царевичния грис, солта и захарта.Смесете всичко заедно - яйчената смес и тази с брашното.Добавете натрошеното сирене и по желание семена белен слънчоглед, маково семе, тиквени семки и т.н.) и подправки (чубрица, розмарин, мащерка и т.н.).
      Омесете тесто като постепенно добавяте бяло брашно и царевично.Тестото ще остане леко лепкаво.Намажете ръцете си с олио и от полученото тесто оформете топки.С помощта на готварска четка намажете питките отгоре с отделеното яйце.Поръсете ги със семена и ги подредете в тава предварително намазана с олио и поръсена с малко брашно.Печете в предварително загрята фурна на 200 *C отгоре и отдолу без вентилатор до зачервяване.За да проверите дали питките са изпечени отвътре направете теста с клечка за зъби, а именно:забийте клечката по средата на питката до дъното й.Ако при изваждане на клечката тя е суха, значи питката е готова.Ако е залепнала смес оставете питките за още няколко минути, след което проверете пак.Питките се пекат около 20 мин.

Съвет:Поднесете тези ароматни питки с чаша прясно мляко или купичка кисело мляко.Моят съвет е да ги консумирате напълно изстинали.

0 коментара:

Публикуване на коментар