петък, 22 ноември 2013 г.

Лесен тиквеник с юфка

Необходими продукти:
1 пакет юфка -200 гр.
4 ч.ч. настъргана тиква или около 1/2 малка тиква
2 ч.ч. натрошени орехи
12 с.л. захар
2 ч.л. канела
олио за поръсване или малко разтопено краве масло

За сиропа:
430 мл. вода
5 с.л. захар

Начин на приготвяне:
      В купа смесете настърганата тиква, орехите, захарта и канелата.
    В малка тенджерка сложете водата и захарта, за да направите сироп.Оставете водата да заври, а захарта да се разтопи.След това отстранете тенджерката от котлона и оставете сиропа напълно да изтине.
    В намазана с олио тава разтелете половината от юфката, поръсете я с малко олио или разтопено масло, отгоре изсипете сместа (от тиква, орехи, захар и канела) и разтелете останалата част от юфката.Поръсете юфката с масло или олио.
    Печете тиквеника в предварително загрята фурна на 200*C първо отдолу и след като хване златиста коричка го запечете и отгоре.
    Още докато е горещ го залейте със сиропа и го покрийте с кърпа.След 10 мин. махнете кърпата и го оставете да изтине.

Съвет:При сервиране може да го поръсите с пудра захар.

0 коментара:

Публикуване на коментар