четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Вкусен кейк с шоколадова глазура

Този десерт си го измислих вчера и смятам, че се получи много добре.Естествено може някои от продуктите да бъдат заменени и по-този начин ще се промени и вкуса на десерта.






Необходими продукти за блата:
3 сурови яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 непълна ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ванилии
1 ч.л. канела
2-3 с.л. смлени орехи
1/2 ябълка

За сиропиране на кейка:
5-6 с.л. захар + 300 мл. вода + 2-3 капки лимонена есенция - а ако имате сок от компот, може да използвате него вместо сиропа с вода, даже е желателно, защото кейкът  ще стане още по-вкусен

За шоколадовата глазура:
200 гр. шоколад за готвене
3-4 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
     Разбийте яйцата и захарта с миксер.Добавете олиото и брашното.Разбийте добре и добавете киселото мляко, разбито със содата.Добавете ванилиите и канелата и отново разбийте добре.След като сместа стане гладка и хомогенна добавете орехите и ябълката, която предварително трябва да обелите и нарежете на малки кубчета.Внимателно разбъркайте сместа с лъжица и я изсипете в предварително намаслена и набрашнена тавичка.Печете блата на 180 *C първо отдолу, после и отгоре, докато се получи златист загар.Оставете блата да изстине.
     Направете сиропа като загреете водата и добавите захарта и есенцията.Оставете сиропа да заври, след което го отсранете от огъня и го изчакайте да изстине.
   След като и сиропът е изстинал, залейте равномерно с помощта на лъжица целия блат.Оставете блата за около 1 час да поеме сиропа.
      След като блатът поеме сиропа направете глазурата, като разстопите шоколада на водна баня и добавите млякото към него.Бъркайте непрекъснато, за да не стане шоколадът на топчета, след което го излейте върху блата с помощта на лъжица.
       Оставете кейка за около 1 час да се охлади.

Съвет:За още по-добър вкус на кейка може да го поръсите със смлени ядки или стърготини от кокос, както и крокан.Сервирайте кейка с хубаво ароматно кафе.



0 коментара:

Публикуване на коментар