четвъртък, 2 януари 2014 г.

Базелски меденки/Меденки с мед, портокалови и лимонови корички

Започвам с едно предупреждение- тези меденки стават чудесни, но трябва да се изчакат поне 5 дни, за да омекнат.Когато се приготвят и са още пресни наподобяват дъвка, тъй като меда в тях е още стегнат.Уверявам ви, че ако имате търпението да ги изчакате поне 5 дни, няма да съжалявате, стават много меки, а портокаловите и лимоновите корички в тях придават изключителна свежест и интересен вкус.И така ето и рецептата:
Необходими продукти:
225 гр.мед
150 гр. захар
1 ч.л.канела
по 1 с.л. настъргани на ситно лимонови и портокалови кори
100 гр. натрошени на ситно орехи
2 ванилии
250 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне:
    Затоплете меда, заедно със захарта и канелата.След като захарта се разтопи, отстранете сместа от котлона.Оставете я леко да се охлади и добавете останалите продукти.Разбъркайте добре и омесете лепкаво тесто.Оставете тестото да престои поне 30 мин. в хладилник, след което го разточете на тънка кора върху хартия за печене и я поставете в тава.Докато точите тестото поръсвайте по малко брашно върху точилката и тестото, тъй като то е лепкаво и има вероятност да залепне за точилката.
    Печете блата в предварително загрята фурна на 180*C за около 15-20 мин.
    Докато блата е още горещ, го нарежете на парчета.Сложете готовите меденки в метална кутия, като между тях поставите резени ябълка.Така по-бързо ще омекнат.

Съвет:Изчакайте поне 5 дни преди да ги предложите за хапване.През 2 дни сменяйте резените ябълка.Колкото повече стоят тези меденки, толкова по-хубави стават.


0 коментара:

Публикуване на коментар