2 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. канела
3/4 ч. ч. захар
1 ч. ч. меко масло /113гр./
2 яйца
сладко по избор за намазване
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа изсипете брашното (чашите с брашно трябва да са равни), добавете солта, содата, канелата, захарта, яйцата и мекото масло, нарязано на парченца.Омесете меко лепкаво тесто.Добавете още брашно докато тестото спре да лепне.Месете докато маслото се смеси с останалите продукти.
Оставете готовото тесто в хладилника, покрито с фолио, за около 40-50 мин.
От готовото и престояло тесто разточете кора с дебелина около 0,4-0,5 см.По време на точенето добавяйте брашно, както по повърхността, върху която точите, така и върху точилката, за да не залепва тестото.С помощта на метални формички изрежете фигурки, които трябва да са четен брой.На половината формички изрежете малка дупчица или малка фигурка по средата.Поставете фигурките в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене.
Печете сладките в предварително загрята фурна на 200*C отогре и отдолу до получаване на лек златист загар.Извадете ги и ги охладете за около 5 мин.
Намажете половината от сладките (тези, на които не сте изрязали формичка по средата) с малко сладко.Сложете сладко само в средата на сладката, колкото да се слепи с друга сладка, на която има изрязана формичка в средата.Слепвайте сладките дъно с дъно.
Съвет:След като сладките са готови може да ги поръсите обилно с пудра захар.Не се притеснявайте, ако попадне пудра захар върху сладкото.След като предстоят известно време пудрата захар се стопява в сладкото и сладките стават много красиви.
0 коментара:
Публикуване на коментар