събота, 7 юни 2014 г.

Кафяв ориз на фурна с коприва и тиквички

Необходими продукти:
2 ч.ч. кафяв ориз
1 ч.ч. попарена и нарязана на ситно коприва
1 средно голяма тиквичка
1 морков
1 стрък пресен зелен лук
сол
червен и черен пипер
2-3 капки зехтин

Начин на приготвяне:
    По-принцип е хубаво  оризът да се е киснал във вода поне 1-2 часа преди неговото варене или печене.Но ако забравяте като мен да го накисвате не е фатално, просто малко повече ще трябва да се вари.И така:
    Почистете ориза и го измийте с вода.Обелете тиквичката и моркова и ги нарежете на кубчета.Нарежете на ситно лука.Смесете ориза със зеленчуците (без копривата) и добавете сол,червен и черен пипер на вкус.Сложете ги в тенджера и ги залейте с вода.Варете около 1 час и 30 мин.Периодично добавяйте по малко вода.Опитайте ориза и ако не хрупа и е лесен за дъвчене прехвърлете ястието в тавичка.Добавете копривата и разбъркайте добре.Запечете ястието във фурната на 275*C отгоре и отдолу без вентилатор, докато водата изври и оризът се запече.

Съвет:Поднесете ястието поръсено с пресен магданоз и сос от кисело мляко, чесън и сол.Ако сте на разделно хранене може да пропуснете соса :)

0 коментара:

Публикуване на коментар