Това не е типичният гулаш, който се приготвя в Унгария.Истинският гулаш повече прилича на гъста яхния с месо и картофи, която се сервира с хляб.Тази рецепта, която днес представям е ястие наречено "пюркюлт", т.е. кебап.Това ястие е много известно в Унгария и всеки, който е посетил тази
страна трябва да го опита.А за тези които нямат тази възможност могат да си го направят вкъщи.
Необходими продукти:
600 гр. телешки шол
1 1/2 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. краве масло
1 1/2 с.л.доматено пюре
1 сурова зелена чушка
1 с.л. червен пипер
3 с.л. червено вино
черен пипер
сол
За кнедлите:
1 сурово яйце
щипка сол
брашно, колкото да стане тесто, около 10 с.л.
Начин на приготвяне:
В тиган загрейте маслото, след което добавете ситно нарязания лук и го запържете до златисто.Към лука добавете червения пипер, като непрекъснато разбърквате, за да не загори.Добавете и месото, нарязано на кубчета и също леко го запържете от всички страни.Добавете смления чесън, черен пипер и сол на вкус.Залейте месото с вода, така че да се покрие целия тиган до горе.Оставете ястието да къкри 2-3 часа на слаб огън (Моята печка е с 6 степени на загряване на котлона.За това ястие аз лично я включвам на 3-та степен.).Сложете капак на тигана и от време на време разбърквайте ястието.Доливайте вода, за да не се изпари и месото да стане сухо.Когато месото се свари, добавете моркова нарязан на шайби и зелената чушка, която сте нарязали на ситни кубчета.След като зеленчуците омекнат, добавете доматения сок и виното.Варете на слаб огън още няколко минути.Ако желаете ястието да стане по-гъсто, махнете капака и оставете водата да изври до получаване на желаната гъстота.Свалете ястието от котлона и сложете тенджерка с чиста вода да заври.Докато чакате водата да заври направете тестото за кнедлите като смесите яйцето, солта и брашното и омесите малко тесто.От него замесете малки топчета.Пуснете топчетата във врящата вода и веднага ги отлепете от дъното на тенджерката.Оставете ги да изплуват сами.Когато това стане значи кнедлите са готови.Отцедете ги от водата с помощта на решетъчна лъжица и ги оставете да изстинат.Традиционно кнедлите се приготвят не в отделна тенджера, а в ястието като се пускат накрая и след като иазплуват ястието е готово, но аз лично предпочитам да ги правя отделно, тъй като вкусът на парен хляб не е за всеки и така всеки може да прецени дали да ги добави към своя гулаш.
Съвет:Сервирайте ястието, поръсено с малко магданоз и добавете по няколко кнедли за гарнитура.Ако кнедлите не ви харесат на вкус, все пак са малко специфични, може да поднесете ястието с обикновен препечен хляб.
0 коментара:
Публикуване на коментар