понеделник, 2 юли 2012 г.

Ризото със зеленчуци, стафиди и канела

Това е рецепта за любителите на екзотичната кухня.Аз лично обожавам комбинацията на сладко и солено :))))



Необходими продукти:

2  1/2 ч.ч. кафяв ориз
1 ч.ч. светли стафиди
2 ч.ч. нарязани на ситно гъби
1 1/2 сурова чушка
2-3 големи моркова
1 к.л. канела
1/2 лимон
черен пипер
сол
олио или масло

Начин на приготвяне:

   Почистете ориза и го измийте.Изсипете го в тенджера и добавете вода (съотношение 1:2).Добавете и малко сол.Варете ориза около 40 мин. като от време на време го разбърквате, за да не залепне на дъното на тенджерата и ако се налага добавeте още вода.Тъй като кафевият ориз е малко по-жилав, дори и да ви изглежда готов го опитайте, за да сте сигурни.
    Сложете  стафидите в купичка с вода за около 15 мин., за да се накиснат и омекнат.                 
    Когато оризът е готов отцедете  водата му и го премийте със студена вода.Отново отцедете водата и оставете ориза да изстине.
   През това време сложете мазнина в тигана и добавете зеленчуците и стафидите.Запържете ги, за да омекнат.Когато са готови, добавете и ориза към тях.Овкусете със сол и черен пипер.Добавете канелата и сока от лимона.Разбъркайте добре ризотото и го запържете за около 5-7 мин.

Съвет: При сервиране на ризотото може да го поръсите с натрошени орехи.

Ако рецептата ви е харесала, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар