вторник, 24 юли 2012 г.

Интересни факти за пъпеша

Знаете ли, че:


Пъпешът (Cucumis melo) е едногодишно влечащо се и пълзящо растение от семейство Тиквови. В Европа са познати над 500 сорта. Произхожда от Предна Азия.
Пъпешът е стара земеделска култура, известна още от времето на вавилонците. В Европа и България е пренесена в началото на новата ера от древните гърци и римляни.
Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение с едри и вкусни плодове от типа „лъжлива ягода“.
На вкус пъпешите варират от много силно сладки до почти беззахарни; от такива с много силен аромат до други с пълна липса на аромат. Плодовете съдържат средно 4,6-15,8% захари, 0,8-4,5% пектинови вещества, 2,6-6,7% целулоза и хемицелулоза, над 10 mg % витамин С, над 12 mg % каротин и минерални соли. Кулинарната им употреба е в прясно състояние, на компоти, замразени, в плодови салати, в десерти.
Полезните хранителни вещества в пъпеша :
Зрелият пъпеш съдържа бързи въглехидрати - глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечно-съдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът храни тимуса и щитовидната жлеза, а тяхното добро функциониране поддържа имунната система в изправност. Нишестето и пектинът на пъпеша не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Пъпешът подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система.Пъпешът е особено полезен с високото си съдържание на фолиева киселина. Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха. Сто и петдесет грама пъпеш задоволява нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави абсолютно подходящ плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания. Същият грамаж насища организма с калий, магнезий и един изключително рядък минерал германий, които са необходими на сърцето, бъбреците. Съдържанието на калий и магнезий в пъпеша е много повече отколкото в краставицата, крушата или зелето. Тези микроелементи имат понижаващ кръвното налягане и нивото на холестерола ефект. А германият е микроелемент, отговорен за поддържането на младостта на клетките. Количеството фруктоза в зрелия пъпеш преобладава в сравнение с другите два вида захари. Фруктозата е по-сладка от обикновената захар, но за разлика от нея не води до напрягане на инсулиновия апарат на задстомашната жлеза, което е от важно значение за болните от диабет. Фруктозата се смята за най-добрата, натурална, форма на захар за възрастните хора, подходяща при нарушения на обмяната на мазнините и холестерола, функциите на червата и атеросклероза. В пъпеша има достатъчно количество глюкоза, което да поддържа нивото на глюкоза в кръвта в норма и образуването на необходимите запаси на гликоген в черния дроб, отговорен за храненето на мускулните тъкани, така необходим и за сърдечните мускулни тъкани.

С пъпеш се отслабваКолкото и да е странно, въпреки съдържанието на захари, пъпешът е абсолютно подходящ плод при желание да се отслабне, което се дължи на високото съдържание на течности в него – 67 % и сравнително ниската му калоричност 42 ккал на 100 г. Няколко парченца от плода засищат и същевременно извеждат токсични вещества от организма. Пъпешът е подходящ плод за разтоварващи дни, тъй като той зарежда организма с ценни въглехидрати - монозахариди без да му предоставя нишесте.
Консумацията на пъпеш помага при  :
-заболявания на органите на отделителната система - използва се „пъпешово млечице”. За да направите това, сушени семена от пъпеш старателно се смилат в блендер или хаван, постепенно се добавя топла преварена вода в съотношение 1:8 до млекоподобно състояние. Сместа се филтрира и се добавя захар на вкус.Полученото „млечице от пъпеш” се приема по четвърт чаша 5-6 пъти дневно, 30 минути преди хранене.А ако 1 супена лъжица семена от пъпеш се вари в 1 чаша мляко и престои 30-40 минути на стайна температура, тогава имаме лекарство, което облекчава страданията на пациенти със задържане на урина. Тези свойства на семената от пъпеш трябва особено да заинтригуват хората, които имат проблеми с простатата.
стенокардия, уратна диатеза, артрит, заболявания на бъбреците, жлъчните пътища;
остеохондроза на гръбначния стълб;
-болки в ставите;
-главоболие;
-аденом на простатата.


Кората от пъпеш има благотворно въздействие, наложена върху изгоряло, малки рани, синини. При изгоряло се препоръчва още налагане на замръзнал сок от пъпеш.
 

Ваната с пъпеш може да подтисне силно изразени алергични състояния. Прави се като във вода с температура 36-37 градуса се сипва чаша сок от пъпеш или се поставят парченца или кори от него. Седем процедури са достатъчни.

Козметика с пъпеш:

Освен, че се използва в народната медицина, пъпешът е и силно застъпен в козметичната индустрия. В домашни условия също можете да си направите кремове и маски с пъпеш, които да направят кожата ви еластична и свежа.
Когато лицето ви изглежда изтощено и посивяло, можете да използвате каша от пъпеш за подхранване. Необходимо ви е само резенче от плода, силно намачкано и направено на каша.
При неприятни обриви пък може да се използва отвара от семената на пъпеша. Трябват ви супена лъжица счукани семена, които се заливат с гореща вода и се оставят да престоят около час. Отварата се пие сутрин и вечер.
За да хидратирате кожата си и да я омекотите пък можете да използвате комбинация от от два резена пъпеш, чаена лъжичка мед и няколко капки лимонов сок. Сместа се нанася на лицето и шията и се оставя да действа двайсетина минути.
С направено на пюре парченце пъпеш и лъжица прясно мляко пък можете да си приготвите почистваща маска. Към тях добавете няколко капки витамин А и масло от пшеничен зародиш.
Ако имате мазна кожа пък ви е необходимо парче пъпеш, няколко капки бадемово масло и една лъжица оризово брашно.

Редовното измиване с охладена отвара от семена има подмладяващ ефект върху кожата на лицето, която придобива деликатна белота. За получаване на отварата, 1 супена лъжица от смлени семена се залива с 1 чаша вряща вода, вари се на слаб огън 3-4 минути, охлажда се на стайна температура и се прецежда.

Комбинации с пъпеш:

Пъпеш с мед
Вкусно, нали? Ако все пак успеете да устоите на изкушението и да не го изядете, ще имате прекрасна маска за лице.
Необходими са Ви няколко парченца пасиран пъпеш и една малка лъжичка мед. Разбъркайте ги добре и намажете кожата на лицето си. Първо разбира се, я почистете от мръсотия и грим. След 20-на минути се измийте и подсушете внимателно с чиста кърпа.
Ако желаете, можете да добавите към тази маска и няколко капки лимонов сок.

Пъпеш и краставица – наистина добра комбинация
Необходима Ви е половин краставица с обелката, няколко парченца пъпеш и един белтък. Пасирайте всичко заедно. Намажете лицето си със сместа, като масажирате много леко. Оставете я за около 10 минути и изплакнете с хладка вода. Подсушете с чиста кърпа. Тази маска ще омекоти кожата Ви буквално за минути.

Лекуване с пъпеш:


-Пъпешът има силно противоглистно действие. За отстраняване на глистите се приема сутрин на гладно 1 чаша сок от пъпеш до пълно излекуване. Този метод е особено подходящ за деца, тъй като лекарството е вкусна, абсолютно безвредно и витаминозно.
-При запек пъпеш се приема на гладно в неограничени количества, а при наднормено тегло и затлъстяване е особено полезен сок от пъпеш в комбинация с ябълков и доматен сок в съотношение 1:2:1.
-Пъпешът е полезен за децата във връзка с присъствието в него на лесноусвояеми железни соли, които подобряват окислително-възстановителните процеси в организма.

Пъпешът помага изцелението при настинки, полезен е при белодробна туберкулоза, спомага за премахването на остри симптоми на хемороиди.

Древната източна медицина препоръчва да се взема 1 чаена лъжичка белени и смлени семената от пъпеш за бързо освобождаване от запек и за увеличаване на лактацията при кърмачки.

Снимката е изтеглена оттук :http://www.dietite.bg/articles/view/4/524

0 коментара:

Публикуване на коментар