петък, 29 ноември 2013 г.

Сладко от мандарини

Един доста по-различен вкус от познатите ни сладка, леко горчив и в същото време и доста сладък вкус.От описаното количество продукти ми се получи сладко за 1 буркан от 0,500 мл.

Необходими продукти:
15 средно големи мандарини
400 гр. захар
300 мл. вода
1 ванилия
1 к.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:
    Обелете мандарините и проверете всяко парченце за семки.Ако имат семки ги отстранете.Ако не желаете сладкото леко да нагарча, може да отстраните ципите на всяко парченце.Нарежете всяко парченце на ситно.Сложете нарязаните мандарини в тенджерка и изсипете върху тях отделилия се при рязането сок.Сложете захарта и разбъркайте добре.Оставете мандарините да престоят най-малко 1 час.Най-добре е 12 часа.
       Така престоялите мандарини сложете на котлона, добавете водата и варете сладкото на бавен огън около 2 часа или до сгъстяване.Добавете ванилията (тя се добавя за аромат, тъй като този плод при варене не отделя  миризма).След като сладкото е готово добавете лимонената киселина и го отстранете от огъня.Докато е горещо го изсипете в предварително приготвения буркан и завийте капачката, за да се получи вакуум и да се затвори плътно.

Съвет:Ако не може да прецените кога сладкото е готово и се притеснявате, че може да  е прекалено рядко или прекалено гъсто, може да направите тест като отделите съвсем малко количество от вече готовото сладко  (една лъжичка) в една купичка и го изчакате да изстине.Ако след изстиването му е рядко и не се стича плътно, върнете тенджерата на котлона и варете до сгъстяване.Ако пък е прекалено гъсто му добавете още вода и отново го върнете на котлона.

0 коментара:

Публикуване на коментар