Необходими продукти:
15 средно големи мандарини
400 гр. захар
300 мл. вода
1 ванилия
1 к.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Обелете мандарините и проверете всяко парченце за семки.Ако имат семки ги отстранете.Ако не желаете сладкото леко да нагарча, може да отстраните ципите на всяко парченце.Нарежете всяко парченце на ситно.Сложете нарязаните мандарини в тенджерка и изсипете върху тях отделилия се при рязането сок.Сложете захарта и разбъркайте добре.Оставете мандарините да престоят най-малко 1 час.Най-добре е 12 часа.
Така престоялите мандарини сложете на котлона, добавете водата и варете сладкото на бавен огън около 2 часа или до сгъстяване.Добавете ванилията (тя се добавя за аромат, тъй като този плод при варене не отделя миризма).След като сладкото е готово добавете лимонената киселина и го отстранете от огъня.Докато е горещо го изсипете в предварително приготвения буркан и завийте капачката, за да се получи вакуум и да се затвори плътно.
Съвет:Ако не може да прецените кога сладкото е готово и се притеснявате, че може да е прекалено рядко или прекалено гъсто, може да направите тест като отделите съвсем малко количество от вече готовото сладко (една лъжичка) в една купичка и го изчакате да изстине.Ако след изстиването му е рядко и не се стича плътно, върнете тенджерата на котлона и варете до сгъстяване.Ако пък е прекалено гъсто му добавете още вода и отново го върнете на котлона.
0 коментара:
Публикуване на коментар