3 средно големи сладки ябълки (по възможност да са с равно дъно, за да не се наклонят когато омекнат от печенето)
12 с.л. натрошени орехи
6 пълни с.л. мед
1 щипка канела
6 капки есенция от ром
3 с.л. червено вино
Начин на приготвяне:
С помощта на лъжица издълбайте ябълките почти до дъното.Внимавайте да не издълбаете и дъното, защото сместа ще изтече отдолу.Измийте добре ябълките и ги напълнете до горе с орехи, мед и канела, така че във всяка ябълка да има по 4 с.л. натрошени орехи, 2 с.л. мед и малко канела.Сложете напълнените ябълки в малка тавичка.Залейте дъното с вода, колкото да го покрие.Сложете ябълките в предварително загрята фурна на 200*C отгоре и отдолу без вентилатор.Ябълките се пекат около 20-30 мин.Когато ябълките омекнат и хванат лек златист загар сложете ромовата есенция - по 2 капки във всяка ябълка, а във водата изсипете виното.Проверете дали ябълките са омекнали в най-долната им част.Ако са омекнали значи са напълно готови.Извадете ги от фурната и ги залейте с получения от водата и виното сироп.Изчакайте ги да се охладят и ги поръсете с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар