4 дюли
700 гр. захар
700 мл.вода
1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
Измийте добре дюлите.Нарежете ги на четири части.Почистете ги от семките и нарежете всяка една част на малки кубчета.Така обработете и четирите дюли.Сложете вече нарязаните дюли в дълбока купа или в тенджера и изсипете захарта.Разбъркайте добре и оставете дюлите да престоят няколко часа.Най-добре е да престоят около 12 часа.
Изсипете вече престоялите дюли в тенджера, добавете водата и варете сладкото на бавен огън (3-4 степен на котлона от 6) около час и половина до два часа.Разбърквайте периодично.След като сладкото се сгъсти достатъчно го махнете от котлона, сложете лимонената киселина, разбъркайте добре и напълнете предварително приготвените бурканчета.Докато сладкото е още горещо затворете бурканчетата с капачки, за да се получи вакуум и да се затворят плътно.
Съвет:Ако се притеснявате дали сладкото е станало достатъчно гъсто или да не е станало прекалено гъсто, може да си направите тест като оставите малко от вече готовото сладко в една купичка и го изчакате да изстине.Ако след изстиването му е рядко и не се стича плътно, върнете тенджерата на котлона, за да ври още до сгъстяването му.Ако пък е доста гъсто, може да добавите още вода и отново да варите докато се получи желаната гъстота.
0 коментара:
Публикуване на коментар