1 пакет юфка -200 гр.
4 ч.ч. настъргана тиква или около 1/2 малка тиква
2 ч.ч. натрошени орехи
12 с.л. захар
2 ч.л. канела
олио за поръсване или малко разтопено краве масло
За сиропа:
430 мл. вода
5 с.л. захар
Начин на приготвяне:
В купа смесете настърганата тиква, орехите, захарта и канелата.
В малка тенджерка сложете водата и захарта, за да направите сироп.Оставете водата да заври, а захарта да се разтопи.След това отстранете тенджерката от котлона и оставете сиропа напълно да изтине.
В намазана с олио тава разтелете половината от юфката, поръсете я с малко олио или разтопено масло, отгоре изсипете сместа (от тиква, орехи, захар и канела) и разтелете останалата част от юфката.Поръсете юфката с масло или олио.
Печете тиквеника в предварително загрята фурна на 200*C първо отдолу и след като хване златиста коричка го запечете и отгоре.
Още докато е горещ го залейте със сиропа и го покрийте с кърпа.След 10 мин. махнете кърпата и го оставете да изтине.
Съвет:При сервиране може да го поръсите с пудра захар.
0 коментара:
Публикуване на коментар