вторник, 19 юни 2012 г.

Ябълкова сиропирана пита



Необходими продукти:
1пакет готови кори (аз лично предпочитам турските кори, но може и препечени кори)
3-4 бр. ябълки
2-3 чаени чаши орехови ядки, а може и други 
3-4 капки лимонена есенция
3-4 ч.л.канела, а може и повече, в зависимост от вкуса
5-6 с.л. захар 
 пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Ябълките се настъргват, добавят се ядките, захарта, канелата и есенцията.Всичко се разбърква.След което всяка кора се поръсва с част от сместа и се завива на руло.(забележка: ако корите са турски, всяко от тях се срязва на две, тъй като са доста големи и сладкишът може да стане тестян).Първото руло се завива като охлювче и около него се завиват останалите кори.Готовата пита сеслага  в предварително загрята фурна на 200* C.Пече се до зачервяване.
Оставя се да изстине напълно.

За сиропа:
300 мл. вода
12 с.л. захар

Загрява се водата на котлона.Към нея се добавя захарта и се разбърква до пълното й разтваряне.Полученият сироп се оставя да изстине.

След като питата е напълно изстинала се полива със сиропа с помощта на лъжица.Когато питата поеме сиропа се поръсва с пудра захар.

Съвет: сервирайте ябълковата пита с кафе или чай

Внимание!!! - Не е задължително питата да се залее с целия сироп, зависи от предпочитанията Ви, някои от Вас може да обичат по-сиропирани десерти, а други не.Преценката я оставям на Вас!

Ако ви е харесала рецептата, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар