вторник, 26 юни 2012 г.

Авокадото

Знаете ли, че:


Авокадото e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа - в Испания и на Корсика.
Дървото вирее във влажни тропически гори и достига височина от около 15 м. Плодът обикновено тежи около 150-250 г, но има и сортове с по-едри плодове (до 1 кг), а също и миниатюрни разновидности. Цветът е зелен или кафяво-зелен. Вътрешността съдържа една семка, но често се бърка с костилка поради големината ѝ. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.
Най-популярните сортове авокадо в Европа са "Фуерте" и "Хас", като първият се намира от дълги години на пазара в западна Европа. Авокадо от сорта "Хас" намира от скоро все по-голямо място на стария континент. "Фуерте" произлиза първоначално от два сорта авокадо - мексикански и гватемалски. "Фуерте" са по-големи от "Хас" и достигат тегло до 400 гр. и издържат на по-ниски температури при складиране (4-6°C).[1]
Авокадото е плод, богат на витамини от групата B, витамин K, витамин Е и витамин C. Сред плодовете авокадото съдържа най-много мазнини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Той е ценен източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Съдържа още мед и манган. Съдържа много малко въглехидрати и е нискокалоричен плод.[2]
С изобилието си от витамини С и Е авокадото е отлично средство за поддържане на кожата млада, еластична и здрава, а косата - лъскава. Наличието на омега-3 мастни киселини предотвратява образуването на бръчки, стимулират мозъчната дейност и облекчават болката при артрит. Авокадото е с високо съдържание на олеинова киселина - основен елемент в състава на омега-9 мастните киселини, - която има отличен ефект върху кожата и противовъзпалителни свойства. Богато е и на антиоксиданта лутеин, доказано ефективен за превенция на очни проблеми и сърдечносъдови заболявания.
 Авокадото се препоръчва при диабетици. То е незаменима част от менюто на суровоядството. Влияе благотворно върху зрението и имунитета на организма. Защитава клетките от стареене и рак, както и забавя развитието на рака на простатата. Авокадото е сред най-добрите антиоксиданти.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ АВОКАДО?
 За да проверите дали е узряло, притиснете леко. Трябва да го усетите еластично, да не е твърдо.
Когато избирате авокадо, подръжте плода в ръка. Кората трябва да е без петна. Той трябва да бъде плътен, при натиск с пръст да поддава, но не трябва да остават вдлъбнатини
Повечето сортове авокадо трябва да са черни на цвят, ако са узрели, иначе не стават за ядене.

КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ АВОКАДО?
 Оставете твърди авокадо да узреят на стайна температура, след това можете да ги съхранявате до 1 седмица в хладилник. Ако плодът е много твърд, оставете за няколко дни да узрее. Оптималната температура за съхраняване е около 10 градуса.
Щом веднъж е срязано, авокадото почернява бързо. Ако искате да го запазите, напръскайте повърхността му с лимонов сок, опаковайте го херметически и го поставете в хладилник.

Ако ви е харесала статията, моля натиснете бутон "Харесва ми"

 http://gotvarstvo.georgievi.net/a/avocado
 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%BE
снимката е изтеглена оттук: http://chefmag.co.za/2012/03/avocado/

0 коментара:

Публикуване на коментар