вторник, 26 юни 2012 г.

Чийзкейкът

Знаете ли, че:



    Малко хора знаят, че всъщност чийзкейкът не е нов десерт, а е измислен преди хиляди години. Проследявайки пътя му от вчера до днес кулинарите предполагат, че рецептата се е появила за пръв път в Древна Гърция. Първоначално елините предлагали кулинарното изкушение на атлетите по време на различни състезания, заради полезните съставки, които включвало то.
     По-късно десертът се появил по сватби, семейни сбирки и други тържества. Смята се обаче, че римляните са тези, които са разпространили рецептата из стария континент, като добавили и нещо от себе си – вместо познатата до момента форма на чийзкейка, те приготвяли специален хляб от брашно, сирене рикота и мед.

     От друга стана, има привърженици на тезата, че родината на чийзкейка е районът на Близкия изток. Гърците открили десерта при един от походите си, а до вътрешните части на Европа стигнал благодарение на кръстоносците. Най-късно рецептата стига до САЩ, но днес американците са смятани за едни от най-големите почитатели на модерния десерт.
    Има два типа чийзкейк – който се пече на фурна и който само се охлажда в хладилника.
    В различните краища на света приготвят чийзкейка с различни съставки. Във Великобритания десертът не винаги се пече, а по-често се изстудява в хладилника. Традиционната рецепта включва блат от натрошени бисквити, а най-отгоре чийзкейкът се украсява с пресни или консервирани плодове. В Германия са почитатели на сладко-киселия вкус и използват за основна съставка изварата, а в Швеция чийзкейкът обикновено се сервира със сладолед или със сладко от горски плодове. В Италия пък разчитат само на сирене рикота или маскарпоне, понякога примесени с парченца захаросани плодове.

     Но безспорно най-голямо разнообразие от рецепти и съставки за чийзкейк цари в САЩ. В зависимост от това в кой щат се намирате, десертът ще ви се стори по-сладък, по-солен, по-кремообразен или пък по-плътен. Американците са се превърнали в едни от най-върлите почитатели на модерния десерт, затова официално са обявили 30.07. за национален ден на чийзкейка.
Ако ви е харесала статията, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар