вторник, 19 юни 2012 г.

Мусака с макарони



Необходими продукти: (за 6 порции)

500 гр. макарони (аз лично предпочитам макароните на Barilla)
400 гр. кайма
200 мл. доматен сок
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер на вкус
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
малко заквасена сметана (но и без нея ще стане, просто тя придава малко по-мек и приятен вкус)
брашно, около 2-3 с.л., може и малко повече
1 ч.л. краве масло
олио или зехтин

Начин на приготвяне:

   Макароните се сваряват в подсолена вода.След като са готови, водата се отцежда и в макароните се слага 1 лъжичка краве масло.

За соса:
      Ако някога сте правили мусака с картофи, сосът се приготвя по същия начин.
    В тиган с олио или зехтин се запържва лукът, като предварително е нарязан на малки кубчета.
     Добавя се каймата и се разбърква с лука.Каймата се натрошава с помощта на шпатула, за да стане на ситни трохи.Каймата трябва да не е много мазна, за да стане натрошаването.Ако в нея има ципи няма да може да стане натрошаването.Най-добре си смелете месо.
    Към трохите от кайма добавете доматения  сок, солта, червения и черния пипер.След като поври сместа добавете и малко вода ( 200 мл.).
  Получената смес добавете към макароните, които предварително сте сложили в тавичка.Разбъркайте добре и загладете.
    Сложете тавата във фурната на 270 *C и печете докато се изпари водата и се сгъсти сместа.    Разбърквайте периодично, за да не загори. Когато е почти готова мусаката направете заливката, а как се прави заливка ли - ето така:

За заливката:
     Счупете 2-те яйца и ги разбийте.Добавете киселото мляко и заквасената сметана (няколко лъжици).Добавете брашното и разбъркайте.Трябва да се получи гъста хомогенна смес, като за палачинки.Залейте мусаката и запечете отгоре до зачервяване.

Съвет: за по-добър вкус може и да поръсите мусаката с настърган кашкавал и да запечете.Сервирайте с кисело мляко.

Ако ви е харесала рецептата, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар