Необходими продукти: (за 6 порции)
500 гр. макарони (аз лично предпочитам макароните на Barilla)
400 гр. кайма
200 мл. доматен сок
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер на вкус
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
малко заквасена сметана (но и без нея ще стане, просто тя придава малко по-мек и приятен вкус)
брашно, около 2-3 с.л., може и малко повече
1 ч.л. краве масло
олио или зехтинНачин на приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода.След като са готови, водата се отцежда и в макароните се слага 1 лъжичка краве масло.
За соса:
Ако някога сте правили мусака с картофи, сосът се приготвя по същия начин.
В тиган с олио или зехтин се запържва лукът, като предварително е нарязан на малки кубчета.
Добавя се каймата и се разбърква с лука.Каймата се натрошава с помощта на шпатула, за да стане на ситни трохи.Каймата трябва да не е много мазна, за да стане натрошаването.Ако в нея има ципи няма да може да стане натрошаването.Най-добре си смелете месо.
Към трохите от кайма добавете доматения сок, солта, червения и черния пипер.След като поври сместа добавете и малко вода ( 200 мл.).
Получената смес добавете към макароните, които предварително сте сложили в тавичка.Разбъркайте добре и загладете.
Сложете тавата във фурната на 270 *C и печете докато се изпари водата и се сгъсти сместа. Разбърквайте периодично, за да не загори. Когато е почти готова мусаката направете заливката, а как се прави заливка ли - ето така:
За заливката:
Счупете 2-те яйца и ги разбийте.Добавете киселото мляко и заквасената сметана (няколко лъжици).Добавете брашното и разбъркайте.Трябва да се получи гъста хомогенна смес, като за палачинки.Залейте мусаката и запечете отгоре до зачервяване.
Съвет: за по-добър вкус може и да поръсите мусаката с настърган кашкавал и да запечете.Сервирайте с кисело мляко.
Ако ви е харесала рецептата, моля натиснете бутон "Харесва ми"
0 коментара:
Публикуване на коментар