понеделник, 25 юни 2012 г.

Месото

Знаете ли, че:


Месото е една от най-пълноценните белтъчни храни в човешкото хранене. Основна съставка на месото е мускулната тъкан. Белтъчното й съдържание варира от 15-22% в обезкостеното месо, мазнините – от 5-20%, въглехидратите (гликоген) – 0.5%, при водно съдържание – 70-80%.
Месото е богато на минерални вещества – 0.5-1.5% (макроелементи: калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, а от микроелементите най-важни са желязото и цинкът), екстрактивни вещества – 0.4%, витамини – вит. В1, В6, ниацин.
Месото притежава разнообразна белтъчна композиция – миозин, актин, актомиозин и др., при това с висока биоусвояемост – 95-96%. Аминокиселинният състав се характеризира с благоприятно съотношение между незаменими и заменими аминокиселини, както и с богатството на важните за растежа аминокиселини – триптофан, лизин, аргинин.
По-непълноценни са белтъците на съединителната тъкан в месото – колаген, еластин. Хрущялната тъкан пък е с нищожна хранителна стойност (субпродукт).
Мазнините на трупа на възрастните животни са с характерен мастнокиселинен състав, в който преобладават наситените мастни киселини, чиято биоусвояемост е 80-94%. Особено ценни за диететиката са т.нар. Бели меса, каквото е птичето месо. То е с нежна консистенция, високо съдържание на пълноценни белтъци и сравнително ниско съдържание на мазнини. Хранителната промишленост в днешно време преработва огромни количества месо, под формата на полуготови или готови месни продукти: колбаси, консерви, пастети и др. Поради по-ниското мастно съдържание, за диетични цели са подходящи шунка, филета, ролета и др.

МИТА ЗА МЕСОТО:


1. КОНСУМИРАНЕТО НА ПРЕСТОЯЛО МЕСО Е ВРЕДНО

В месото се съдържат токсини, които са продукт на разграждането на трупната отрова и те бавно тровят човешкото тяло.
В действителност: опасно е консумирането само на престояло месо, в което се съдържат продукти на гниене. При това някои вегетарианци се отказват от месото, но ядат риба - следователно, тя не съдържа токсини? А други не ядат дори и яйца, които със сигурност не може да съдържат трупни отрови!

2. ПРЕКАЛЕНОТО ЯДЕНЕ НА МЕСО ДОКАРВА РАК

Месото съдържа канцерогенни вещества, така че ако го консумирате постоянно, може да се разболеете от рак.
В действителност: канцерогени се съдържат само в пържените или пушените храни. Ако ядете варено, задушено или печено на скара месо, няма никаква опасност.

3. ОТ МЕСОТО СЕ ПЪЛНЕЕ МНОГО БЪРЗО

В действителност: от месо до месо има разлика. Обикновено се смята, че то вреди на фигурата, тъй като се усвоява изцяло от организма. Разбира се, ако се храните с тлъсто месо, ще натрупате много калории. Но си спомнете и това, че понякога диетолозите препоръчват на пациентите си да включат в хранителния си режим нетлъсто месо или пиле.

4. ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

Вегетарианците живеят по-дълго, отколкото тези, които ядат месо.
Всъщност върху продължителността на живота влияят множество фактори, включително наследственост, околна среда, стрес. Американският гериатър Томас Перлз констатира, че много от столетниците никога не са спазвали диети. Например Хелън Рейшърт, която навърши 100 години, се храни с това, което иска и когато си поиска. Същия начин на живот водят и 98-годишната є сестра и 90-годишният й брат.

5. ПРЕКАЛЯВАНЕТО С МЕСО СЪКРАЩАВА ЖИВОТА

Вегетарианците като цяло са много по-здрави от онези, които ядат месо.
В действителност: месото съдържа не само протеини, но също и желязо, което е част от хемоглобина и активно участва в доставката на кислород към всяка една клетка в нашето тяло. Ако страдате от липсата на желязо, усещате слабост. А някои видове риби, от които често се отказват вегетарианците, са богати на мастни киселини омега-3 и притежават противовъзпалително действие, както и възможност да понижават болковите симптоми при такива заболявания като артрит.
Освен това проучванията показват, че редовната консумация на продукти, съдържащи омега-3 киселини, понижава три пъти риска от сърдечносъдови заболявания. Според статистиката в страните, където е популярен здравословният начин на живот с изключване на месото от храната, хората много по-често страдат от сърдечни заболявания. Липсата на хранителни вещества се отразява и върху външния вид на вегетарианците: обикновено те имат бледа кожа поради нарушена циркулация на кръвта. Освен това са по-склонни да страдат от преохлаждане и простудни заболявания.

6. ЧОВЕКЪТ ПО ПРИРОДА Е... ТРЕВОПАСЕН

В действителност: според мнозина изследователи способността на човека да преработва месото е заложена в гените. Ние знаем, че хищниците не са в състояние да преработват големи количества растителна храна и не могат да живеят дълго без животински продукти, за разлика от тях тревопасните не са в състояние да консумират месо. Ако ние по природа не бяхме всеядни, нямаше въобще да ни хрумне да ядем месо.

Притежателят на докторска степен по хранене Бари Гроувз, който наскоро публикува книгата "Как здравословното хранене ни прави болни", твърди, че диетичните храни в по-голямата си част са неестествени за хората, тъй като по природа ние сме хищници и храносмилателната ни система първоначално е била адаптирана към разлагане на месните мазнини и други "антивегетариански" продукти. "Зеленчуците не са проблем - казва Гроувз - но ние не разполагаме нито с биологични, нито с химични причини за употребяването им. А черният дроб например съдържа всички витамини и минерали, които са ни необходими". Все пак, ако се храните предимно с месо, това също няма да доведе до нищо добро. Същността на здравословния хранителен режим е в избягването на крайностите. Най-добре е да консумирате храна, която съдържа и протеини, и мазнини, и въглехидрати, но от всичко по малко, твърдят специалистите.
Ако ви е харесала статията, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар