неделя, 24 юни 2012 г.

Шоколадов кейк с праскови




Необходими продукти:

За блата:
250 гр. брашно
50 гр. тъмен шоколад
100 гр. смлени бадеми, може и други ядки
200 гр. краве масло
100 гр. захар
2 бр. жълтъци
1 щипка канела

За глазурата:
1 бр. тъмен шоколад
1 буркан компот от праскови

Начин на приготвяне на блата:

    Маслото се разстапя и се разбива със захарта и канелата до побеляване.Добавят се жълтъците и бадемите, като се бие непрекъснато.Добавя се разстопеният на водна баня шоколад.Накрая се добавя и брашното.Разбърква се добре и се поставя в хладилник да се охлади за около 30 мин.
   След като е вече охладена, сместа се изсипва във форма за печене.Пече се в предварително загрята фурна на 200*C, като се проверява с клечка за зъби.Ако клечката след набождане на блата излезе суха, значи блатът е готов.
    След като блатът е изстинал се залива със сока от компота.Не слагайте прекалено много сок, за да  не се разкашне блатът.След като блатът поеме сока, обелете и нарежете прасковите и ги подредете върху него.
    Разстопете шоколада на водна баня.А как се прави това? Много лесно - сложете в дълбок съд малко вода. В друг по-малък съд начупете шоколада.Сложете по-малкия съд в по-големия.След като водата заври, шоколадът ще започне да се топи.Разбърквайте постоянно с телена бъркалка.Ако шоколадът не става на гладка течност може да добавите малко прясно мляко, за да се заглади.
    След като шоколадът се разстопи, внимателно се излива върху блата.Може да украсите кейка със стърготини, ядки или настърган бял шоколад.
  
Съвет: желателно е кейкът да престои поне 4-5 часа, за да може блатът да поеме сока и шоколада.

Ако ви е харесала рецептата, моля натиснете бутон "Харесва ми"

0 коментара:

Публикуване на коментар